KATALOG PRODUKTÓW

ARTYKUŁY

Włoskie domy opieki - ozonizacja środowiska 24.05.20

https://www.orbisphera.org/Pages/PrimoPiano/2160/Ozonizzazione_degli_ambienti_per_fermare_il_virus

OZONIZACJA ŚRODOWISKA ABY ZATRZYMAĆ WIRUSA
Wraz z epidemią Covid-19 ozon stał się przedmiotem dyskusji nie tylko w zakresie opieki nad chorymi, ale także warunków sanitarnych.

W związku z tym warto zauważyć, co wydarzyło się w Ligurii, gdzie dom opieki Nostra Signora di Misericordia w Celle Ligure ogłosił negatywny wynik wszystkich testów serologicznych w Covid-19. Podobnie, żaden przypadek Covida nie został zarejestrowany w rezydencji Santa Maria Giuseppa Rossello dla osób starszych: zakonnice, które zarządzają placówką, ujawniły, że używają urządzenia ozonowego: «Używamy go regularnie w pokojach i różnica możesz zauważyć natychmiast ». Dr Valter Ameglio, dyrektor medyczny rezydencji, potwierdził, że ozon może przyczynić się do pokonania Covid-19 poprzez utrzymanie środowiska w czystości.‹‹

W związku z tym dr Maria Manuela Russo, wiceprezes Związku Technologów Żywności Kampania i Lacjum, udzieliła wywiadu Andrei Febo w „Il Gambero Rosso” (24 kwietnia 2020 r.), Przypomniała, że istnieje dokumentacja krajowa i międzynarodowa dotycząca dezynfekcja środowisk, co potwierdza wirusobójczą i bakteriobójczą funkcję ozonu.

Ozon jest najbardziej skutecznym środkiem dezynfekującym: WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wspiera go w dokumencie, w którym analizuje najlepsze metody dezynfekcji wody.

Dokument WHO wyjaśnia granice chloru, które zgodnie z badaniami IARC (Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem) miałyby działanie rakotwórcze na zwierzęta, i stwierdza, że ozon jest najskuteczniejszym środkiem dezynfekującym do dezaktywacji wszystkich rodzajów mikroorganizmów.

Dr Russo przypomniał również, że w 2001 r. FDA (Food and Drug Administration), organ Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, sklasyfikował ozon jako ogólnie uznany za bezpieczny (GRAS), tj. jest bezpieczny dla zdrowia ludzkiego i zliberalizował jego stosowanie jako środka przeciwdrobnoustrojowego w procesach produkcji żywności.

W okólniku nr 24482 z dnia 31 lipca 1996 r. Włoskie Ministerstwo Zdrowia wskazuje ozon jako „naturalną ochronę sterylizacji środowisk zanieczyszczonych bakteriami, wirusami, zarodnikami i zarażonych roztoczami i owadami”.

Dr Russo wyjaśnił, że „ze względu na znaczną zdolność utleniającą ozon może uszkadzać błony i ściany komórkowe w celu oczyszczenia powietrza i wody z pleśni, drożdży, bakterii zarodnikowych i wirusów”.

Jeśli chodzi o wirusy, działanie ozonu polega na utlenianiu, aw konsekwencji inaktywacji określonych receptorów wirusowych, wykorzystywanych do tworzenia wiązania ze ścianą komórkową, która ma zostać zaatakowana.

W ten sposób ozon blokuje mechanizm reprodukcji wirusa na poziomie pierwszej fazy: inwazji komórkowej.

W przeciwieństwie do tradycyjnych środków dezynfekujących (na przykład chloru), które uwalniają zanieczyszczające pozostałości, ozon rozkłada się na tlen, co stanowi ogromną zaletę zarówno dla środowiska, jak i zdrowia, unikając wszelkiego rodzaju skutków ubocznych.

Dr Russo podkreślił, że „ozon jest silnym środkiem przeciwwirusowym: jego odsetek inaktywacji wirusów wynosi 99,99%, jeśli przeprowadzana jest 4-minutowa dezynfekcja z resztkową szybkością gazu 0,3 ppm (cząstki na milion); co gwarantuje między innymi oczyszczanie i absolutną sterylizację wszystkich zanieczyszczeń obecnych w powietrzu, w systemach klimatyzacyjnych i w odpowiednich kanałach wentylacyjnych. Dotyczy to wszystkich wirusów, bez różnicy ”.

Ponadto odkażanie za pomocą ozonu jest łatwe, wystarczy mieć certyfikowany ozonator zdolny do bezpiecznego wytwarzania ozonu w wystarczających ilościach.

 

POTRZEBUJESZ WIĘCEJ INFORMACJI?

Pola obowiązkowe

OZONOTERAPIA

zrozumiałem X
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie.